Kabler fra KabelX.dk

HDMI kabel

Til diverse moderne enheder - fjernsyn såvel som computere og tablets - skal du bruge HDMI-kabler. Kablerne er de bedste, når det kommer til overførsel af lyd og billede og klarer faktisk begge ting til perfektion med blot ét stik. HDMI-kabler kan ikke bruges til overførsel af data som et traditionelt USB-kabel, men "blot" til overførsel af såvel lyd som billede.

Læs mere i bunden af denne side om HDMI kabler - herunder hvor gode de er, hvad de skal bruges til, om du skal have et billigt eller dyrt et af slagsen og hvad du ellers bør vide om HDMI-standarden. Læs mere

HDMI til Mini HDMI

HDMI til Mini HDMI

HDMI med Ethernet

HDMI med Ethernet

Mere information om HDMI kabel

HDMI står for High Definition Multimedia Interface og blev nærmest industristandard med et slag tilbage i 2003. Du kan i dag støde på flere versioner af HDMI-kabler rundt omkring i butikkerne, men især 2 ses ofte:

 • HDMI 1.2

  Ældre enheder vil ofte være kompatible alene med HDMI. Du skal dog 6-8 år tilbage før end din enhed ikke er kompatibel også med den nyere version.
 • HDMI 1.3

  Moderne enheder benytter sig af HDMI 1.3, hvilket er branchestandarden. Nyere enheder vil være tilgængelige både med HDMI 1.3 og HDMI 1.4. Sidstnævnte blev lanceret i slutningen af 2009, men benyttes endnu ikke så vidt som 1.3.

 • Det specielle ved HDMI 1.4-kabler er, at de understøtter 3D. Har du derfor et 3D-fjernsyn er der ingen vej udenom at købe et HDMI 1.4-stik, hvis 3D-funktionen skal udnyttes til diverse film og spil. 1.4-kabler koster næsten det samme som 1.3-kabler. 1.4-kabler er derudover i stand til at vise Ultra HD-opløsning: 4096x2160. Sådan et fjernsyn får du næppe lige de kommende år. Men hvis du gør er du i hvert fald ikke bagud med kabler med et HDMI 1.4 Kategori 2-kabel (mere om kategorierne længere nede)!

  Den næste version hedder 2.0 og er endnu ikke udkommet per skrivende stund. Det forventes, at de nye HDMI-kabler rammer markedet i løbet af andet eller tredje kvartal af 2013.

  Selvom det sker forholdsvis sjældent i dag kan du risikere at støde ind i HDMI-kabler, der blot kan overføre regulær HD (i modsætning til Full HD) - 720p. Full HD overfører op til 1080p. De underlegne HDMI-kabler koster mindre, men til gengæld er billedet her væsentligt ringere. Fordi at Full HD-kabler i dag er så billige, støder du meget sjældent på 720p-kabler - og hvis du gør handler det bare om at gå i en stor bue udenom.
  720p omtales også ofte HD-Ready. Et HD-Ready fjernsyn kan altså tage 720p opløsning, men ikke 1080p, der så omtales Full HD. Vær især opmærksom på dette, når du skal ud at købe et nyt fjernsyn.

  HDMI-kabler kan som nævnt overføre billede i Full HD - en opløsning af 1920x1080 pixels. Dette sker samtidigt til en framerate på maksimalt 60 FPS (Frames Per Second - altså, 60 billeder per sekund). De gammeldags DVI-kabler, hvilke HDMI-kablerne endeligt overhalede i 2008, tilbød en lignende kvalitet, men var ikke lige så stabile og salget er dalet konstant siden HDMI udkom i 2003 og tilbød en nemmere og mere stabil oplevelse.

  Ligeledes er HDMI-kablerne konger, når det kommer til lyd. Grænsen går op til 24 bit og 192 kHz - dette lader dig nye selv den højeste kvalitet tilbudt af bl.a. Dolby Digital som Dolby TrueHD og DTS-HD-lyd. Det eneste, der begrænser dig med et HDMI-kabel, er kvaliteten af dine højtalere - men dem må du selv sørge for.

  Kategori 1 og Kategori 2-kabler

  Siden 2008 har man skelnet mellem to kategorier af HDMI-kabler.

 • Kategori 1 kabler

  Også kaldet standardkabler. Disse kabler kan bruges til 720p60 og 1080i60 og benytter sig af 74.5 MHz.
 • Kategori 2 kabler 

  Også kaldet højhastighedskabler. Disse kabler kan bruges til højere opløsninger i form af 1080p60 og det afsindige 2160p30. Her hedder frekvensen 340 MHz. På engelsk kaldet "High Speed Cables".

 • Med et relativt nyt fjernsyn, et, der kan klare fuld HD (1080p), er det nødvendigt at købe et såkaldt kategori 2-kabel for at få det meste ud af fjernsynet. Prisforskellen er meget lille.

  Hvad skal jeg bruge HDMI-kabler til?


  Et væld af moderne enheder understøttes delvist eller alene af HDMI-kabler. Oftest forbindes et HDMI-kabel med et fjernsyn, en computer eller en tredje skærm i den anden ende. Hvad der så kan være i den første ende kunne være:

 • Bluray- og HD-DVD-afspillere

  Film-afspillere, der kan klare opløsning i Full HD (1920x1080 pixels) bruger typisk det lette HDMI-stik fremfor de upraktiske DVI-stik. Skal du forbinde en Blu-ray-afspiller til fjernsynet bruges et HDMI-stik - men så overføres til gengæld også både lyd og billede med samme stik. En Blu-ray film afspilles i 1080p - en almindelig DVD-film blot i 480p.
 • Kameraer og videooptagere

  Skal du se billeder eller video optaget med videokameraet på fjernsynet er det nemt at benytte et lille og praktisk HDMI-kabel. TIl de fleste high-end-kameraer medfølger i dag kabler af HDMI-typen. Ofte endda et mini-HDMI-kabel - mere herom længere nede.
 • Bærbare computere

  De fleste computere på mere end 11" kommer i dag med indbyggede HDMI-kabler. På denne måde er det nemt at sætte computeren sammen med fjernsynet. Den samme HDMI-indgang på en bærbar computer kan bruges til både at modtage lyd og billede fra fx et kamera, men også til at sende lyd og billede videre til et større fjernsyn.
 • Tablets

  Ejer du en iPad, en Nexus Tablet eller lignende apparat, vil du også have set, der er en HDMI-udgang til brug til fx fjernsyn eller større computere. Netop for Apples enheder, iPads, gælder det, at du skal have fat i en speciel adapter fra Apple for at benytte almindelige HDMI-stik. En sådan adapter kan anskaffes for mellem 100 kr. og 200 kr. på bl.a. Apples egen webshop.
 • Mobiltelefoner

  Især større mobiltelefoner har også HDMI-udgang. Dette er eksempelvis tilfældet for de fleste af Samsungs og HTC's nyere modeller.
 • Spillekonsoller

  Har du en Playstation 3 eller en Xbox 360 vil denne sandsynligvis også være koblet sammen med fjernsynet med et enkelt HDMI-stik. Slut er det med tiden, hvor man skulle bruge både AVI og scart-stiks for at hygge sig med Fifa og Need For Speed.
 • Listen her er på ingen måde udtømmende - alle apparater, der kan optage eller afspille lyd og billede, kan med fordel kobles sammen med et fjernsyn, et musikanlæg eller andet med et HDMI-kabel. Har du været på skiferie med et GoPro-hjelmkamera er det ligeledes med et HDMI-kabel, du kan vise vennerne, hvordan du tæmmede pisterne, når du er kommet hjem igen. Til overførsel af filmene til en computer skal bruges enten den indbyggede WiFi-funktion eller et almindeligt USB-stik til gengæld.

  Må jeg godt vælge et billigt HDMI kabel?

  Der er meget stor forskel på priserne for HDMI-kabler. 1 meter hos én producent kan sagtens koste flere hundrede kroner mere end hos en anden producent. Forskellen ligger i hvor rent kobberet benyttet til kablet er, med hvilket guld spidsen er belagt og lignende spørgsmål - hvor ædelt kablet så at sige er.

  Man kan ikke sige "Ja" eller "Nej" til spørgsmålet om, hvorvidt man skal købe et dyrt eller billigt kabel.

  Et HDMI-kabel overfører et digitalt signal i modsætning til fx scart-kabler, hvor signalet er analogt. Når et digitalt signal overføres er det præcis samme signal der kommer ind, som der kommer ud. Det er teknisk set ikke muligt at miste noget af kvaliteten i løbet af overførslen. Den eneste forskel på dyre og billige HDMI-kabler er derfor hvor modtagelige kablerne er overfor digital støj (mere herom længere nede) og hvor holdbare kablerne er. Du får det samme billede på dit fjernsyn, hvad end du vælger et billigt kabel til 200 kroner, som hvis du køber et dyrt high-end stik til 1.500 kroner. Forskellen er blot holdbarheden og hvor tilbøjelig kablet er til at skabe støj i billedet.

  Med mindre, du er audiofil eller på anden måde må og skal have det bedste af det bedste, kan du sagtens nøjes med at give et par hundrede kroner for et godt HDMI-kabel. Dette kommer du meget langt med allerede.

  Hvad bør jeg ellers vide om HDMI?

  Du vil ofte støde på mini-HDMI især til mindre enheder såsom mobiltelefoner, kameraer og videooptagere. Mini-HDMI-kabler er reelt set lige så gode som "normale" HDMI-kabler - forskellen er blot, at de er en del mindre og desværre også koster lidt mere som følge af den mindre størrelse. Ofte vil man skulle bruge et kabel med mini-HDMI udgang i den ene ende og normal-HDMI i den anden ende for fx at binde en mobiltelefon og et moderne fjernsyn sammen.

  Hvis du både har bærbar computer, tablet, spillekonsol, Apple TV / Roku Box og andre enheder tilsluttet fx dit fjernsyn kan det godt begynde at knibe i forhold til pladsen. Du kan simpelthen løbe tør for indgange til dine HDMI-stik. Dette kan løses ved hjælp af en såkaldt HDMI-switch, der virker ligesom en normalt router-switch. Ét HDMI-stik går ind - og så har du mulighed for at tilslutte yderligere 4-5 stik. Sådanne switches koster i dag ikke mange hundrede kroner.

  Et HDMI-kabel er et såkaldt digitalt stik. Forgængeren til dette hedder analoge kabler - ofte i form af de blå AVI-kabler. Hvis du skal have overført lige så meget data med analoge kabler, som du kan med ét HDMI kabel, skulle du bruge 3 komponent-kabler til videoen og 6 kabler til lyden. Du sparer en hel masse kabelrod (og en masse penge) med det moderne HDMI!

  Køber man et for billigt HDMI-kabel kan man risikere at blive mødt af digital støj. Dette viser sig på dit fjernsyn eller computer i form af røde, hvide og sorte prikker. Støj opstår når kablet ikke effektivt kan overføre lyd og billede og opstår, hvis kablet går i stykker eller slet og ret er af lav kvalitet. Som nævnt ovenfor kan du dog helt roligt købe et kabel til et par hundrede kroner - men at betale 50-100 kroner for det første og bedste HDMI-kabel, du kan finde i Kina. kan ikke anbefales.

  Køb et så kort HDMI-kabel som muligt. Det kan være fristende at købe lange kabler for at være sikker på at kunne nå - men des længere et kabel er, des større er risikoen for at der opstår støj som forklaret ovenfor i løbet af datatransmissionen. Et kort kabel på en halv meter vil altid være at foretrække over et kabel på 2 meter, hvis det kan lade sig gøre. Risikoen er også større, des højere en opløsning, du ønsker at overføre. Der overføres mærkbart mere data med en opløsning på 1080p end 720p og risikoen for støj er derfor også større.

  I 2013 havde HDMI-kablerne 10 års jubilæum. I den tid er der blevet tilkoblet over 3 milliarder (!!) enheder med standarden verden over.

  Du kan købe såkaldte HDMI-extenders, hvis du ikke kan nå fx fjernsynet fra din spillekonsol. På denne måde bliver dit HDMI-kabel væsentligt længere. Risikoen ved at gøre dette er dog, at der langt nemmere opstår digital støj på billedet. Især, når billedet og lyden overføres gennem flere forskellige kabler stiger risikoen markant. Roker om muligt i stedet for lidt om i stuen.

  Hvis din computer ikke har en HDMI-udgang, men du stadig gerne vil tilslutte den fjernsynet, kan du købe en USB-HDMI-adapter. Denne fungerer som et "ekstra kreditkort" og lader dig overføre billede og lyd i fuld HD-kvalitet ved hjælp af blot et medfølgende USB-stik. En sådan USB-HDMI-adapter koster ofte mange hundrede kroner.

  Et HDMI-kabel kan udmærket tåle at blive trådt lidt på (selvom det selvfølgelig er anbefalelsesværdigt at undlade), men tåler sjældent væsker. Dypper du dit kabel i et glas cola vil du oftest være nødt til at købe dig et nyt kabel.

  Du skal ikke købe et HDMI-kabel fra Sony for at tilslutte en Playstation 3 (lavet af Sony) eller anden spillemaskine til et Sony-fjernsyn. HDMI er en branchestandard med over 100 samarbejdende producenter, og ethvert HDMI-kabel vil virke med alle HDMI-klare fjernsyn og andre enheder uanset producent. Vælg det bedste og billigste i stedet for det af et specielt mærke.

  Hos KabelXperten har vi valgt at satse på HDMI-kabler af særlig høj kvalitet og holdbarhed. Derfor koster de også en 20'er mere end så mange andre steder - men de tyve kroner er til gengæld også givet rigtigt godt ud, når først du tilslutter din enhed til fjernsynet eller computeren!